Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет направиха поредното си

...
 Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет направиха поредното си
Коментари Харесай

Д-р Милен Врабевски финансира обзавеждането на новата община в Пустец

 

Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет направиха следващото си огромно подаяние в албанския регион Мала Преспа, където живеят и хора с български корени.

 

След молба от страна на кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, фондацията  осигури цялото обзавеждане за кабинетите на обновената община, състоящо се от 44 бюра, 44 шкафа, 60 стола, конферентни маси, както и 25 компютъра.

 

На публична гала пред постройката на общината, дарението бе предадено на кмета на Пустец от представители на фондация Българска Памет и изключителния и пълномощен дипломат на Република България в Република Албания Ивайло Киров, който оказа дейна организационна поддръжка.

 

Ремонтът на новата постройка на общината, в която се обитава и локалната пожарна, е към своя край. Съвсем скоро обзавеждането ще бъде инсталирано и ще бъде направено публично разкриване.

 

„ Изключително признателни сме на доктор Милен Врабевски, който откликна на нашата молба и незабавно провежда закупуването и изпращането на мебелите. За следващ път той оказва помощ на общината и се грижи за комфорта на жителите “, сподели зам. кмета на Пустец Яни Никола.

 

Според българката от Пустец Софика Мале, Фондация Българска Памет е организацията, която в последните 5 години е съдействала най-вече за развиването на региона, показвайки на локалните, че могат да разчитат на помощ и грижа от България.

 

Припомняме, че обзавеждането на общината е второто най-голямо подаяние в района от страна на Фондация Българска Памет след дарените  от нея през 2020 година кола за спешна помощ, пожарна кола и високопроходим автомобил за обществен патронаж.

 

През същата година, още веднъж с финансиране на фондацията, бе ремонтиран водопровода в с. Туминец, с помощта на което бе възобновено 24-часовото водоснабдяване в две от деветте села в област Преспа.

Благотворителните действия на Фондация Българска Памет в Албания не престават с обзавеждането и оборудването на учебна библиотека, учителска стая и съвременен компютърен кабинет в учебното заведение в Пустец. В момента в него се образоват деца от деветте села на общината.

Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет имат основна заслуга за инициирането и организацията на целия развой по признаването българското малцинство в Албания през 2017 година – нещо, което коренното българско население в страната чака от 1934 година

През 2023 година,  отново по самодейност и финансиране на Фондация Българска Памет, в Мала Преспа дойдоха български кардиолози, които преглеждаха гратис популацията на 9-те села, част от региона. Тогава екипът на проф. Иво Петров прегледа над 200 пациенти, а няколко месеца по-късно Фондация Българска Памет подари здравна инсталация и консумативи на болничното заведение в Пустец.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР